"רעות תחת אש" – הסרט
באולם הקרנה מיוחד הנמצא במוזיאון הרעות, מוקרן סרט המדמה את הקרב השני על המצודה. דגשי הסרט: תיאור חייה של הכשרה מגויסת בתש"ח, הנחלת מורשת הקרב, הרעות, ערכי צה"ל שנולדו בקרב נבי יושע והמיתוס שצמח במקום. המפיק שלו הוא יובל אולמן והבמאי הוא מיקי יוסף.
בשיחה עם יובל אולמן הוא מספר על תהליך היווצרותו של הסרט: "פנו אלינו וביקשו סרט 'הוליוודי', רחב-יריעה, סרט עלילתי קצר למדי המספר על הקרב בשפה עכשווית, תוך שמירה על אותנטיות. זהו 'סרט מלחמה' עם הרבה אש, התפוצצויות וירי. אנחנו לא מראים את כל מה שהתרחש בקרב המקורי אלא משאירים הרבה לדמיון של הצופה. מבחינת האמינות זהו סרט מוקפד מאוד. השתדלנו להעביר את האווירה של אז, לא רק בשדה הקרב, אלא גם בהכשרה בקיבוץ, שבה נראים הלוחמים לעתיד, רגועים בנוף שונה לגמרי.
"החלטנו מראש לא לקחת 'טלנטים', כוכבים הזורחים היום בתוכניות ריאליטי ומחר ב'האח הגדול'. בחרנו שחקנים ושחקניות, בוגרי בתי ספר למשחק, ויש לנו בסרט מספר גדול של 'גיבורים' – כ-25.
כולנו, כל העושים במלאכה, לרבות השחקנים, הרגשנו שותפות גדולה בעת העשייה. היו לנו חמישה ימי צילום – בעיקר לילות – משעות אחר הצהריים עד הבוקר שלמחרת. השחקנים נכנסו היטב לדמויות והיו לא מעט ויכוחים ביניהם, מה צריך לעשות כדי להמחיש טוב יותר את ההווי והחיים של הזמן ההוא.
"למרות שהמשחק היה מול תפאורות , השחקנים התנהגו כל הזמן כאילו הם נמצאים בקיבוץ או ליד קיר משטרת נבי-יושע. צריך גם להזכיר שעבדנו, בעת צילומי הקרב, עם תחמושת חיה, אמנם ללא קליעים, והדבר חייב זהירות מיוחדת. הפעלנו גם כלי נשק, כמו סטנים, מקלע ברן ומקלע כבד בראונינג, שספק אם היו בשימוש וירו זה יותר משישים שנה.
"עשיית הסרט 'רעות תחת אש' הייתה חוויה שלה זוכים לה לעיתים רחוקות. על התסריט עבדנו 7 חודשים והיו לו גרסאות רבות. נפגשנו עם לוחמים שהשתתפו בקרב האמיתי ועם אנשי התקופה. בכלל, השתדלנו לשמור ככל האפשר על אמינות ועל אותנטיות – להגיע כמה שיותר קרוב לדמויות, לבגדים, לאירועים, להווי של תש"ח.
"על עצמי אני יכול לומר, שהסרט סחף גם אותי. אני גם רוצה להזכיר לטובה רבים מהמשתתפים והתורמים לסרט, לרבות בצד הטכני והארגוני, שזרמו יחד איתנו, לא הפריזו בדרישות, כי גם הם הבינו שמדובר בסרט ערכי שראוי לעזור לו ולהיות חלק מעשייתו"